Meny Stäng

Om terapikolonier

En gruppbehandling i kolloform

…vågar vi!
Tillsammans...
Tillsammans…

Kymendö koloni

På terapikollo får barn och unga ett sammanhang där de kan ha roligt tillsammans, prova på att vara hemifrån, få hjälp att hantera konflikter och starka känslor eller komma ur ofrivillig ensamhet. Livet på kollo innehåller till exempel bad, fiske, lek och utflykter men också tid för självsamhet och lugnare aktiviteter som pyssel, att läsa böcker och spela spel.

I grupperna där barn och föräldrar åker till kollo tillsammans ligger fokus på samspel, att få möta andra föräldrar och utbyta erfarenheter samt att få till goda stunder tillsammans.

Terapikolonier är en gruppbehandling och har varit en länk i en vårdkedja tillsammans med en pågående insats inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Föreningens två kollogårdar ligger idylliskt i vacker skärgårdsnatur nära vatten. Där har föräldrar, barn och ungdomar tagits emot sedan 1934.

Sommaren 2018 erbjöds terapikolonier till 54 barn och ungdomar som antingen åkte ut till kollo själva eller tillsammans med en förälder.

Under 2019 och 2020 anordnades ingen terapikoloniverksamhet. Det blev två förlorade år för de familjer som skulle haft glädje och varit hjälpta av denna unika verksamhet.